Ambrozia este considerată cea mai alergenă plantă

Noutăți

Ambrozia (Ambrosia) este un gen de plante erbacee, sau de arbuști, aparținând familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa. Genul acesta cuprinde aproximativ treizeci de specii de plante anuale sau perene, care cresc în special în regiunile plate, sărace în apă și nisipoase. Varii specii de Ambrosiaproduc cantități mari de polen, care, prin diseminare anemocorică, este unul dintre principalii declanșatori ai rinitei alegice („febra fânului”).

Speciile de Ambrozie sunt ierburi sau arbuști nu foarte înalte (deși unele specii ating o înălțime de 4 m). Au tulpini , care se prezintă în smocuri dense de până la o jumătate de metru în diametru, cu ramificație bazală. Rădăcina tinde să fie conică și profundă, făcând dificilă eradicarea; unele sunt rizomatice. Frunzele sunt lobate,  de culoare gri-verde argintie dinspre superior înspre inferior, opuse la bază și alterne pe ramurile superioare.

Aceste plante , produc inflorescențe în formă de spic  verde gălbui,  de aproximativ 3 mm în diametru. Florile feminine sunt albicioase la culoare, simple, axilare, situate mai jos decât cele masculine.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, în culturile de cereale şi de floarea-soarelui, dar şi în zonele lăsate în paragină: cele cu ruine, zonele rezidenţiale noi, unde construcţiile nu au fost terminate, pe marginile şoselelor, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri.

O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen (20 microni în diametru) şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.

 

Ambrozia este considerată cea mai alergenă plantă. Care sunt simptomele alergiei la această plantă și ce tratatment este indicat.

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai răspândite din România. Polenul ei provoacă atât bronşite, cât şi conjuctivite sau inflamaţii.

Ambrozia poate provoca rinita alergică, conjuctivita, astm, precum în cazul alergiilor la orice alt tip de polen. Dacă nu este tratată corespunzător, poate provoca şi moartea, ducând la sufocare.

Simptome: strănuturi, congestie nazală, rinoree, umflarea şi înroşirea ochilor, pierderea mirosului, dureri mari de cap, oboseala cronică, somnolentă şi o stare generală de rău.

Reacţia alergică seamănă foarte mult cu o răceală obişnuită. Cele mai eficiente substanţe în tratarea simptomelor de alergie la ambrozie sunt antihistaminicele orale, potrivit csid.ro.

Spray-urile nazale decongestionante ajută la eliberarea rapidă a nasului înfundat şi la eliminarea secreţiilor nazale. Pot fi utilizate pe o perioadă scurtă de timp, de până la 7 zile.

În luna aprilie, deputaţii au dat undă verde, cu 264 de voturi şi o abţinere, proiectului de lege privind combaterea ambroziei – considerată ca fiind planta cea mai alergenă din România. Proiectul, iniţiat de un grup de parlamentari PNL, a fost adoptat de Senat.

 

Deşi primăvara este considerat anotimpul cel mai alergen, toamna este momentul când se manifestă un număr important de alergii

Specialistul avertizează: cea mai importantă simptomatologie oculară se întâlneşte în special la pacienţii cu alergie la polenul de Ambrozie (iarba pârloagelor), cea mai alergenică buruiană din România.

Pacienţii care au avut manifestări sezoniere (august – octombrie) în anii precedenţi, sunt sfătuiţi să efectueze un consult alergologic înainte de începerea sezonului (iulie). Doar medicul alergolog poate efectua testarea care pune în evidenţă alergia şi tot el indică tratamentul optim individualizat, inclusiv imunoterapia alergen specifică – singurul tratament posibil curativ.”

De asemenea, este important de ştiut faptul că unii pacienţi cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavităţii bucale, edem limbă, buze, “senzaţie de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe şi legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

În plus, persoanele care sunt alergice la polenul buruienilor prezintă un risc crescut în cazul consumului de produse fitoterapice (produse tip plafar) sau produse apicole (polen, miere).

Pentru evitare simptomelor neplăcute pacienţii alergici sunt sfătuiţi:

– să evite activităţile exterioare, în aer liber;
– să păstreze ferestrele închise pe timpul zilei, atât acasă cât şi în maşină;
– să îşi schimbe hainele după ce ies afară pentru perioade mai lungi de timp;

– să facă duş la sosirea la domiciliu;
– să se spele frecvent pe faţă şi mâini;
– să evite/ să consume cu precauţie fructe şi legume crude dacă au prezentat manifestări de sindrom de alergie orală (până la evaluarea alergologică).