Hepatitele virale se regăsesc între primele 10 boli infecţioase letale şi reprezintă principala cauză etiologică a cirozei şi a hepatocarcinomului
Hepatita virală A (HAV)
Transmisă prin ingestie de alimente sau apă contaminate sau prin contact direct cu persoana infectată, se poate manifesta epidemic, pe fondul deficienţelor de igienă personală şi a sanitaţiei precare.
Prevenţia se bazează pe ameliorarea condiţiilor de sanitaţie, pe respectarea regulilor de igienă personală, colectivă şi pe vaccinare. În unele state, vaccinarea inactivată antihepatită A este inclusă în Programul Naţional de imunizare. În altele, se recomandă persoanelor cu risc sau postexpunere. În caz de epidemie, vaccinarea este foarte eficientă când se aplică precoce, în comunităţi mici, cu acoperire mare în multiple grupe de vârstă.
Hepatita virală E (HEV)
Uzual, această hepatită este autolimitată dar poate determina forme fulminante, soldate cu deces, în special la gravide.
Transmisă preponderent pe cale digestivă (în special prin apă contaminată) și are o răspândire universală.
Prevenţia se bazează pe menţinerea potabilităţii apei, a condiţiilor corecte de sanitaţie, pe respectarea regulilor de igienă personală şi pe evitarea consumului de peşte insuficient prelucrat termic, a fructelor şi legumelor necurăţate de coajă, în special în ţările endemice.
Hepatita virală B (HBV)
Hepatita virală B este o importantă problemă de sănătate publică şi prin potenţialul de cronicizare, cu evoluţie spre ciroză hepatică şi carcinom hepatocelular, transmiterii facile prin contactul cu sângele sau alte fluide biologice, transmiterii perinatale, sexuale şi mai nou, creşterii prevalenţei în rândul consumatorilor de droguri.
Prevenţia se bazează pe vaccinare şi implementarea strategiilor de siguranţă a tratamentului parenteral, transfuziilor de sânge şi conduitei sexuale.
Hepatita virală C (HCV)
Se transmite parenteral prin transfuzii de sânge sau produse de sânge, instrumentar medical inadecvat sterilizat, consum de droguri injectabile (fără asigurarea seringilor şi acelor de unică folosinţă) şi mai rar, prin transmitere sexuală şi verticală.
screening-ul donatorilor de sânge şi organe, creşterea siguranţei produselor transfuzabile, decontaminarea/sterilizarea adecvată în mediul nosocomial, asigurarea , utilizarea obiectelor de igienă personală strict individualizate, prevenţia este nespecifică prin reducerea expunerii – seringilor/acelor de unică folosinţăconduită sexuală protejată.
Hepatita virală D (HDV)
Virusul hepatitic D este un virus defectiv, necesită prezenţa HBV pentru realizarea infecţiei şi asigurarea replicării. Astfel, poate fi găsit doar la persoanele infectate cu HBV, prin coinfecţie sau suprainfecţie. Transmiterea se realizează prin contactul cu sângele contaminat.
Prevenţia se bazează pe profilaxia HBV prin vaccinare, precum şi pe evitarea expunerii (prin utilizarea periuţelor de dinţi, lamelor, truselor de manichiură/pedichiură personale, evitarea acelor şi instrumentarului folosit, a tatuajelor, piercing-urilor).