MĂSURI GENERALE PENTRU POPULAȚIE PRIVIND GRIPA AVIARĂ

Uncategorized

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE

 Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa
apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar
 Nu manipulaţi păsări moarte
 Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
 Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate
 Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
 Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;

CUM PREPARAŢI HRANA

 Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
 Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele
care sunt gata preparate
 Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a
celor prelucrate termic
 Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată
înainte de a fi prelucrată termic
 Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură
corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult
de 70°C
 Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea
spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
 Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
 După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele
şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.